با استراتژی کوتاه مدت کشاورزی، امنیت غذایی تأمین نمی شود رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران گفت: متاسفانه کشاورزی در ایران فاقد استراتژی بلندمدت است و اغلب سیاستها صرفا بر تامین غذای مردم از طریق تنظیم بازار متمرکز بوده است.
سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی با اشاره به برگزاری دهمین کنگره علوم دامی در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، بیان داشت: امنیت غذایی و تامین پروتئین و فرآورده های دامی، یکی از مسائل کلیدی کشور است.
وی با بیان اینکه متاسفانه علی رغم تلاشهای صورت گرفته هنوز در بحث تامین پروتئین و نهادههای دامی به خارج از کشور وابسته هستیم که این امر مشکلاتی را ایجاد کرده است، تصریح کرد: در حال حاضر چارهای وجود ندارد که با استفاده از ظرفیتهای داخلی برای تامین فرآوردههای دامی و پروتئین کشور تلاش کنیم.
این مسئول ادامه داد: هدف از برگزاری چنین کنگرههایی ایجاد وحدت رویه و نظریه پردازی در خصوص این است که چطور به این هدف برسیم که بتوانیم هم منابع مورد نیاز کشور را برای تولید پروتئین و فرآوردههای دامی تامین وهم بتوانیم با این تولیدات کسب ثروت کنیم.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه متاسفانه در کشور نظریهای واحد در این خصوص وجود ندارد، اظهار داشت: این کنگرهها کمک می کند به وحدت رویهای برای چگونگی افزایش تولید در این بخش برسیم، وحدت رویهای که با تغییر دولتها و وزا تغییر نکند.
ابراهیم زاده موسوی تاکید کرد: باید به طور شفاف مشخص شود که برای توسعه تولید دام در کشور در آینده باید به سمت پرورش دام سنگین برویم یا سبک؟ برای تامین علوفه آنها همچنان به واردات فکر کنیم ؟ و سوالاتی از این قبیل که تا کنون بی جواب مانده است.
وی افزود: هر چند در بحث تولید کمی و هم کیفی فرآوردههای دامی حرکتهایی صورت گرفته ولی بسیار ضعیف است به همین دلیل بر نظریه پردازی علمی و درست در مورد این موضوع تاکید میشود تا بتوانیم به وحدت رویهای در این زمینه برسیم.
این مسئول تشریح داد: طی سالهای گذشته وزیری اعلام کرده ایران در بحث تولید فرآوردههای دامی ظرفیت تغذیه ۳۷ میلیون نفر را دارد، وزیر دیگری میگوید این ظرفیت ۲۵۰ میلیون نفر و متاسفانه هیچ کدام از این نظریات کارشناسی و بر مبنای مطالعه دقیق نیست.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران توضیح داد: در همه کشورهای دنیا بر سر مباحث پایه ای به نظریه واحدی رسیدهاند و هدف گذاریها در هر زمینهای را بر مبنای همین نظریات پیش میبرند ولی در ایران هنوز به این مرحله نرسیدهایم.
ابراهیم زاده موسوی با بیان اینکه متاسفانه تفکرات در حوزه کشاورزی در ایران چندان علمی نیست عنوان کرد: به همین دلیل مقام معظم رهبری امسال را سال اقتصاد دانش بنیان نامگذاری کردند که قطعا کشاورزی دانش بنیان هم در آن جایگاه ویژه ای دارد.
وی با اشاره به اینکه کشاورزی تا دانش بنیان نشود توسعه پیدا نمی کند، ابراز داشت: متاسفانه تا کنون این اتفاق نیفتاده و تنوع در نظریات در بحث سیاست های حوزه کشاورزی یک جایی باید تمام و وحدت رویه ایجاد شود.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران مطرح کرد: متاسفانه کشاورزی در ایران فاقد استراتژی بلند مدت است و اغلب سیاستها صرفا بر تامین غذای مردم از طریق تنظیم بازار متمرکز بوده است.
این مسئول اذعان داشت: در تحقق این هدف چندان مهم نبوده که تامین غذای مردم از طریق واردات باشد یا تولید و آن هم تولیدی که پایدار و با برنامه نیست نبوده نیست. به عنوان مثال یک سال شاهد حجم انبوهی از گندم تولید شده هستیم و سال بعد به دلیل عدم صرفه اقتصادی این تولید به شدت کاهش می یابد و بحث خودکفایی منتفی میشود.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از دلایل وضع فعلی در بحث تولید پروتئین و فرآورده های دامی زد و بندهای اقتصادی است، عنوان کرد: واقعیت این است منافع برخی بر واردات و تجارت در این حوزه گره خورده و این افراد با نفوذ خود اجازه نمی دهند که تصمیم گیری درستی در این حوزه انجام شود و چون پول زیادی هم دارند به راحتی قادر به کارشکنی در اهداف پیش بینی شده هستند.
ابراهیم زاده موسوی خاطرنشان کرد: اهداف این حوزه مشخص است و باید با برنامه ریزی و حمایت درست از مشکلات موجود عبور کرد تا در نهایت امنیت غذایی مردم و خودکفایی در تولید فرآورده های دامی محقق شود.