موسسه تحقیقات خاک و آب، هفت دهه تلاش برای امنیت غذایی کشور رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور امنیت غذایی را از مهمترین ارکان نظام مقدس جمهوری اسلامی دانست که متضمن حفظ استقلال و عزت مندی کشور می باشد.
هادی اسدی رحمانی امنیت غذایی را از مهمترین ارکان نظام مقدس جمهوری اسلامی دانست که متضمن حفظ استقلال و عزت مندی کشور می باشد.
وی ادامه داد: گندم به عنوان محصول راهبردی علاوه بر ایفای نقش مهم در امنیت غذایی کشور، تامین کننده بخش عمده ای از پروتئین و کالری مردم می باشد.
این مسئول با اشاره به سابقه انجام پژوهش های دانش محور و کاربردی در حوزه گندم گفت: موسسه تحقیقات خاک و آب در سه محور اساسی مرتبط با گندم دارای دستاوردهای مهمی می باشد.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور با تشریح فعالیت های این موسسه در خصوص گندم تصریح کرد: طرح ملی تناسب اراضی برای محصولات زراعی و باغی در اراضی زیر کشت آبی کشور به منظور تهیه لایه های اطلاعاتی مورد نیاز در برنامه ریزی الگوی کشت ملی توسط موسسه تحقیقات خاک و آب کشور اجرا شده و نتایج حاصله در قالب سامانه ملی تناسب اراضی، گزارش و نقشه در اختیار سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی به عنوان متولی تدوین الگوی کشت ملی قرار گرفته است.
این مسئول با اشاره به نتایج مطالعات تناسب اراضی اظهار داشت: بیش از 40 درصد از اراضی کشور برای کشت گندم تناسب خوبی ندارند و لذا به منظور اجرای هر چه بهتر الگوی کشت و تولید حداکثری گندم در اراضی لازم است به داده های سامانه ملی تناسب اراضی توجه شود.
اسدی رحمانی با اشاره به آخرین اقدامات انجام شده توسط موسسه تحقیقات خاک و آب در زمینه مدیریت تغذیه گندم گفت: با همکاری معاونت زراعت پایلوت های تغذیه بهینه گندم در سال زراعی 1402-1401 در قالب هفت پروژه ملی و بر اساس آخرین یافتههای تحقیقاتی با هدف بررسی اثر مدیریت بهینه تغذیه در تولید کمی و کیفی گندم آبی و دیم و کاهش تنشهای محیطی شامل خشکی، شوری و سرمازدگی و افزایش دانش مدیریت بهینه تغذیه گندم در 131 مزرعه منتخب تحت کشت گندم آبی و دیم (95 مزرعه آبی و 36 مزرعه دیم) در 29 استان کشور اجرا شده است.
وی اضافه کرد: نتایج حاصل از اجرای این طرح نشان دهنده افزایش عملکرد به میزان 20 درصد در گندم آبی و دیم در مناطق مختلف کشور شده است.
رئیس موسسه تحقیقات خاک و آب کشور در خصوص کیفیت گندم تولیدی کشور بیان کرد: موسسه تحقیقات خاک و آب با مشارکت وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، سازمان ملی استاندارد و معاونت امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی نسبت به بررسی وضعیت عناصر سنگین (کادمیم و سرب) و همچنین عناصر مغذی گندم تولیدی کشور اقدام نموده است.
وی گفت: در این بررسی حدود 2000 نمونه گندم از مزارع گندم سراسر کشور جمعآوری و غلظت فلزات سنگین (کادمیم و سرب) و عناصر غذایی (روی، آهن، منگنز، مس، پتاسیم، کلسیم و منیزیم) در آنها با روشهای استاندارد اندازهگیری شد.
اسدی رحمانی افزود: نتایج این بررسی نشان داد که میانگین غلظت کادمیم و سرب در گندمهای تولیدی کشور در مقایسه با کشورهای دیگر و حتی بسیاری از کشورهای توسعه یافته کمتر بوده که نشاندهنده کیفیت بسیار مناسب گندم تولیدی کشور از نظر غلظت فلز سنگین کادمیم و سرب است. این بررسی همچنین نشان داد که میانگین غلظت عناصر مغذی مانند روی، آهن، منگنز ، مس پتاسیم، کلسیم و منیزیم در گندم تولیدی کشور در دامنه تغییرات غلظت این عناصر در گندمهای تولیدی در کشورهای مختلف قرار دارد. لذا این نتایج نشان دهنده این است که گندم تولید شده در کشور در سلامت کامل بوده و کیفیت بالایی دارد.