طرح مردمی کاشت یکی میلیارد درخت اعتبار ۱۸ هزار میلیارد تومانی را میطلبد در آئین بزرگداشت استاد کریم ساعی، بنیانگذار علوم نوین منابع طبیعی در ایران؛ هزینه طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور ۱۸ هزار میلیارد تومان اعلام شد.
آئین بزرگداشت استاد کریم ساعی، بنیانگذار علوم نوین منابع طبیعی در ایران که در دانشکده منابع طبیعی دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با حضور ” نقی شعبانیان ” معاون امور جنگلهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ، ” سید محمدعلی ابراهیم زاده موسوی ” رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران ، ” علی علیزاده علی آبادی ” رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ، ” مهدی قربانی ” رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، ” محسن کشاورز ” رئیس جمعیت همیار کرج، جمعی از فعالان محیط زیست و اساتید و دانشجویان دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران برگزار شد.
گفتنی است کریم ساعی (۱۲۸۹ مشهد – ۴ دی ۱۳۳۱ تهران) بنیانگذار علوم منابع طبیعی در ایران، مؤسس رشته جنگلداری در ایران، پایهگذار سازمان جنگلها، مراتع و آبخیزداری ایران و بانی ساخت بوستان ساعی و کاشت درختان خیابان ولیعصر بود. او نخستین کسی بود که برای جنگلکاری و توسعه فضای سبز تهران نقش مثبتی ایفا کرد. وی در سال ۱۳۳۱ هنگام بازگشت از شیراز به تهران در اثر سانحه سقوط هواپیما کشته شد.
منابع طبیعی برای ما غریب مانده است
نقی شعبانیان معاون امور جنگلهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه استاد کریم ساعی ماندگار شد چراکه اقدامات ماندگاری را انجام داد، اظهار داشت: استاد بنیانگذار تشکیلات اجرایی، آموزشی و تشکیلاتی حوزه منابع طبیعی بود که اگر ما به وظایف خود در این سه حوزه عمل کنیم، روح او شاد خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه ما در این مقطع باید سه بخش مذکور را با یکدیگر تلفیق و آن را به درستی مدیریت کنیم، تصریح کرد: امروز باید در بخش اجرا در حوزه منابع طبیعی کشور مدیریتی درست داشته باشیم تا بتوانیم امور را به خوبی به پیش ببریم.
به گفته معاون امور جنگلهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور؛ مدیریتی درست است که بدون دخالت بخشهای مختلف با پشتوانه علمی و استفاده از یافتههای علمی و تحقیقاتی شکل گیرد اما آیا واقعاً این اتفاق میافتد؟ تا حدودی آری، تا حدودی هم خیر.
این مسئول با تاکید بر اینکه در بخش اجرا ما باید ابتدا منابع طبیعی و جایگاه ساختاری این تشکیلات را بشناسیم و آن را بشناسانیم، بیان داشت، متاسفانه تاکنون در این زمینه ضعیف عمل شده است.
شعبانیان تاکید کرد: به منظور بهبود شرایط موجود و ارتقای جایگاه منابع طبیعی باید هم افزایی داشته باشیم و از تمام ظرفیتها به ویژه ظرفیتهای مردمی و بخشها و تشکلهای مختلف استفاده کنیم.
وی با اشاره به اینکه بخش اجرا نیاز به بازنگری دارد، عنوان کرد: در بخش منابع طبیعی به ویژه جنگل امروز نگاه نسبت به گذشته متفاوت است و بر اساس همین نگاه باید عرصههای منابع طبیعی را مدیریت کنیم.
معاون امور جنگلهای سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور اضافه کرد: امروز بر هیچ کسی پوشیده نیست که تأمین امنیت زیستی، غذایی، اقتصادی و سیاسی و در نهایت امنیت ملی بدون توجه به منابع طبیعی به عنوان بستر حیات ما و بسیاری از فعالیتهایمان امکان پذیر نمیشود، بنابراین باید توجه ویژه ای به این موضوع صورت گیرد.
بیتوجهی به گذشته پرافتخارمان جای تاسف دارد
علی علیزاده علی آبادی رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با اشاره به اینکه سپهر کشور ما مملو از خاطرات کم نور از گذشتهای باافتخار است، ابراز داشت: به نظر میرسد برگزاری این گونه همایش ها بتواند این خاطرات کم نور را درخشان کند.
وی با بیان اینکه کشورهایی که عمر کوتاهی دارید آنچنان تاریخ خود را تدوین میکنند که برای آیندگان درسها و اعتماد به نفس به همراه داشته و افتخارآمیز باشد و به عنوان یک کاتالیزور بتواند آینده را ترسیم و تسریع کند، خاطرنشان کرد: اما ما گذشته پرافتخاری داریم که باید خاطرات آن را از کم نوری به درخشانی ببریم.
این مسئول با تاکید بر اینکه علاوه بر تقدیر و تکریم از گذشتگان و بزرگان، ما باید آنها را الگوی خود قرار دهیم و از این افراد درس بگیریم، مطرح کرد: اگرچه یک نفر نمیتواند در تمام جنبهها اسوه، نمونه و الگو باشد اما بزرگان ما میتوانند از ابعادی الگو باشند، مانند استاد ساعی.
علیزاده علی آبادی ضمن اشاره به عوامل اسوه و الگو بزرگان در سطح جامعه، اذعان داشت: عشق و علاقه فراوان آنها به تخصص و کار خود، عشق و علاقه آنها به کشور و میهن و نیز پشتکار، ازخودگذشتگی و فداکاری مخلصانه آنها برای پیشرفت کشور.
رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با اشاره به اینکه ما باید راه بزرگان را ادامه دهیم، ویژگیهای استاد ساعی را پشتکار، سعی، هوش، استعداد، توانایی، بلندنظری و آینده نگری دقیق و نگاه علمی عمیق به قضایا برشمرد.
به گفته وی؛ اولین کتب حوزه جنگلداری را استاد ساعی تدوین کرد و در تأسیس و راه اندازی نهادهای لازم در بخش جنگل، عملاً وارد عرصه شد و جلودار حرکاتی بود که در آن زمان مطرح نبودند.
این مسئول با اشاره به اجرای طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در کشور، افزود: بنده به عنوان مسئول کمیته علمی این حرکت، نقطه نظرات موجود را بر اساس یافتههای علمی همکاران اعلام کردهایم. ظرفیت کشور ما برای کاشت یک میلیارد درخت مهیاست.
رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور با بیان اینکه آیا روندی که در سال گذشته آغاز شده همان روال درست و مد نظر بوده است مطرح کرد: بخشی از روند مدنظر انجام شده و بخشی نیز انجام نشده که اجتناب ناپذیر بودند و روند کار باید اصلاح شود.
علیزاده علی آبادی ادامه داد: در سال اول، تولید نهال برای این طرح به خوبی صورت گرفت اما تولید گونهها آنطور که مدنظر بود انجام نشد، برخی گونهها بیش از حد موردنظر تولید شدند و بعضی از آنها نیز در حداقل نیز تولید نشدند.
وی با تاکید بر اینکه این روند قابل اصلاح است و به دلیل یک ایراد کوچک نمیتوانیم از ادامه حرکت جلوگیری کنیم، افزود: این طرح یک طرح بلند مدت و روند کاشت یک میلیارد درخت تدریجی است و ما در کمیته علمی به هیچ وجه اعتقاد نداریم که این تعداد باید تقسیم بر چهار شود و هر سال ۲۵۰ میلیون درخت کاشته شود. این امر ممکن نیست و اگر هم باشد با اشکالاتی موجه خواهد شد.
رئیس مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور اجرای این طرح را نیازمند ۱۸ هزار میلیارد تومان هزینه اعلام کرد و گفت: اگر قرار باشد این امر با اعتبارات دولت انجام شود، از نظر کمیته علمی کاشت یک میلیارد درخت در اولویت سازمان منابع طبیعی و کشور قرار ندارد و امور واجب تری داریم که در اولویت قرار دارند و اگر اعتباری هم هست باید برای آنها صرف شود. این طرح از ابتدا مردمی بود و عمده اعتبارات آن باید از بخشهای فرا سازمانی منابع طبیعی تأمین شود.
علیزاده علی آبادی با تاکید بر ضرورت جلب حمایت بخشهای دیگر اعم از دولتی، غیردولتی، صنعت، نهادهای مردمی و … برای اجرای این طرح ، متذکر است: برای آغاز این طرح ۲۳۰ میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده که امید است اختصاص یابد تا طرح بتواند به سمت جلو حرکت کند.
وی تاکید کرد: ما باید با حمایتهای مردمی جنگل کاری را در کشور توسعه دهیم و در کنار آن از اعتبارات دولتی برای حفظ داشتهها و سایر اولویتهای سازمان منابع طبیعی استفاده کنیم.
آرمان ساعی سرسبزی ایران بود
علی ابراهیم زاده موسوی رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران بیان داشت: بسیاری از افراد و اساتید وارد دانشگاه و عرصه علم و دانش میشوند و خدماتی را ارائه میدهند و سپس فرصت را در اختیار سایرین قرار میدهند اما شاید یاد و خاطره زیادی از آنها بر جا نمانده باشد.
وی با بیان اینکه هر روزی که میگذرد، یاد و عظمت مرحوم ساعی بیشتر میشود که در صورت پرداختن و درک و توجه به این موضوع، بسیاری از موارد برای ما روشن میشود، تصریح کرد: حداقل این موارد این است که ما الگوهای خوبی در مقابل چشمان خود داریم؛ یکی از آنها مرحوم ساعی است، دوره خدمت کاری وی کمتر از ۲۰ سال بود اما در همین دوره کوتاه آثاری را بر جا گذاشت که همچنان ریشه دار و پایدار هستند.
این مسئول با اشاره به اینکه استاد ساعی سازمانها و دانشکدهای را با امکانات، بضاعت، دانش و نگاه آن زمان ایجاد کرد، اظهار داشت: بر خلاف امروز که فارغ التحصیلان و اساتید جوان ما از اینکه بتوانند این چنین گامهایی بردارند و ایده پردازی و خلاقیت داشته باشند مأیوس هستند، مرحوم ساعی ضمن خلق ایده و ایجاد تشکیلات و سازمان، آن را پیگیری و اجرا کرد و به ثمر رساند.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه در وجود مرحوم ساعی عشق به توسعه کشور وجود داشت، عنوان کرد: آرمان او این بود که تمام ایران را سبز کند و جنگلها را توسعه دهد و در همین مسیر نیز گام برداشت و تلاش کرد.
ابراهیم زاده موسوی با بیان اینکه امروز نیز نیازمند توسعه جنگلها و عدم از بین رفتن تشکیلات، علم، سازمان و فکر هستیم، ابراز داشت: استاد ساعی برای این موارد ساختار ایجاد و انسان تربیت کرد.
وی با تاکید بر اینکه این نگاه، فعالیت و تلاش برای حل مشکلات کشور، یک الگوی جذاب است و شاید این الگو را در هیچ دانشگاهی نتوان تدریس کرد، خاطرنشان کرد: گام برداشتن در جهت امنیت زیستی کشور اقدام بزرگی به شمار میرود.
این مسئول با بیان اینکه توسعه فرهنگی و اجتماعی، اقتصاد و اقتدار این کشور در آینده وابسته به امنیت زیستی و سپس امنیت غذایی است، تشریح داد این عرصه بسیار گسترده و بزرگ است و کار و فعالیت بسیاری را میطلبد. دانشجویان این حوزه باید خلاقیت به خرج دهند زیرا وسعت حوزه زیستی را در هیچ حوزه علمی در کشور نداریم.
رئیس دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه اگر به همین منوال پیش برویم و به این موضوع نگاه، از آن بهره برداری و آن را مدیریت کنیم، کشور با چالشهای بزرگی مواجه خواهد شد، افزود: اما با تلاش دانشجویان، متفکرین، اساتید و مسئولان باید از این موضوع جلوگیری کرد.
به گفته ابراهیم زاده موسوی؛ مرحوم ساعی رویهای منحصر به فرد را طراحی و مدل سازی کرد که اساتید و دانشجویان باید مدل او را تکثیر کنند تا شاهد تحقق آرمان وی که ایرانی سبز، باطراوت، پررونق و شاد بود باشیم.
سبک و نظم حکمرانی منابع طبیعی بیمارگونه است
مهدی قربانی رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه نیازمند تغییر در باور و رفتار در سازمان منابع طبیعی هستیم، تاکید کرد: برای تغییر این باور و اندیشه دولت و مجلس باید پای کار بیایند.
وی با بیان اینکه سبک حکمرانی شبکه ای و مشارکتی میتواند به ما کمک کند تا به دنبال رویکرد فرا رشتهای باشیم و با مشارکت همه ذی نفعان دانشی را تولید کنیم که مسائل منابع طبیعی را حل کند که این موضوع باید به رسمیت شناخته شود، مطرح کرد: علاوه بر سبک حکمرانی، نظام حکمرانی منابع طبیعی نیز امروز در کشور دچار چالش است.
این مسئول با اشاره به مظلوم واقع شدن منابع طبیعی و محیط زیست در بسیاری از بخشها ، یادآور شد: رژیمی که در نظام حکمرانی منابع طبیعی کشور وجود دارد از نوع متمرکز ناهماهنگ است؛ تمرکز دولت بر تصمیم گیری و اجرای پروژههای منابع طبیعی بوده و بین دست اندرکاران سازمانی بر سر مسائل منابع اکوسیستمی کشور ناهماهنگی وجود دارد.
رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه این موضوع موجب ایجاد تضاد منافع در کشور شده که کار را پیچیده و دشوار کرده است، افزود: ما با مسائل نامعلومی در منابع طبیعی مواجه شدهایم زیرا ذات منابع طبیعی عدم قطعیت و پیچیدگی دارد و چند وجهی است.
قربانی با تاکید با اینکه باید بخشی نگری در منابع طبیعی ممنوع شود و به سمت فرابخشی حرکت کنیم که تحقق این مهم نیازمند سیاستگذاری یکپارچه است، متذکر شد: بالاترین تا پایینترین سطحی که جامعه محلی و بهره بردار منابع طبیعی در آن حضور دارند باید روی کار بیایند و مشارکت واقعی و فعالانه ای در این حوزه وجود داشته باشد.
به گفته وی؛ اگر حکمرانی ما چند مرکزی شود یعنی توزیع قدرت در تصمیم گیری اتفاق بیفتد و هماهنگی و همکاری بین ذی نفعان و دست اندرکاران ایجاد شود، یک صدا در منابع طبیعی شنیده نخواهد شد و بستر لازم فراهم میشود.
این مسئول با بیان اینکه قطعاً حکمرانی یکپارچه مدیریت یکپارچه را رقم میزند، توضیح داد: در نظامهای حکمرانی منابع طبیعی باید شناسایی صحیح و دقیقی از دست اندرکاران داشته باشیم.
رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه نظام پایش، ارزیابی و نظارت هم یکی دیگر از اصول مهم در نظامهای حکمرانی در منابع طبیعی است، گفت: امروز نمیتوان گفت که پایش و ارزیابی اکولوژیکی کفایت میکند.
قربانی با اشاره به اینکه منابع طبیعی از مسائل اجتماعی و اقتصادی کشور جدا نیست، بیان داشت: این نظام پایش و ارزیابی باید استقرار یابد و برای کارآمد شدن این نظام باید دادههای خوب را به روزرسانی کنیم. به طور مثال، بر اساس دادههای ۱۵ سال گذشته پوشش گیاهی مراتع که نمیتوانیم برنامه ریزی، حکمروایی و حکمرانی کنیم زیرا پوشش گیاهی و شاخصهای اکولوژیکی در طول زمان تغییر میکنند.
وی با اشاره به نقش سنجش از دور و فناوریهای نوین به روزرسانی دادهها ، عنوان کرد: برای بهنگام سازی سریعتر دادهها نیازمند یک نظام یکپارچه اطلاعات در بخش منابع طبیعی کشور هستیم، عدم به روزرسانی قوانین و دادهها دست دستگاه اجرایی را در عمل میبندد و مسائل حل نمیشود که دانشگاهها نقش ویژه ای در این زمینه دارند.
این مسئول؛ واگذاری نظارت، ارزیابی و پایش پروژههای منابع طبیعی به دانشگاهها را مطالبه جدی دانشگاهها از سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور دانست و اظهار داشت: نمیشود یک دستگاه هم تصمیم بگیرد و هم اجرا، ارزیابی و نظارت داشته باشد.
رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با بیان اینکه ۱۹ دانشکده منابع طبیعی در ۱۷ استان کشور داریم که این ظرفیت عظیم دانشگاهی در خدمت دستگاه اجرایی است، خاطرنشان کرد: دانشگاه را شریک اجتماعی حل مسائل منابع طبیعی میدانیم نه رقیب.
وی افزود: نگاه دانشکده منابع طبیعی در تولید دانش به سمت فرارشته ای رفته و امروز با تلاش همکاران هیأت علمی و وزارت علوم، مجوز تدریس دو رشته فناوری و کارآفرینی پایدار اخذ شده که از سال ۱۴۰۳ برای نخستین بار در کشور در این دانشکده اجرا میشود.
این مسئول با بیان اینکه دو مسئله حکمرانی منابع طبیعی را آزار میدهد، مطرح کرد: اول اینکه مدیریت منابع طبیعی در ایران هوشمند نیست و این موضوع برای دستگاه منابع طبیعی هزینه تراشی میکند و دوم تقویت کارآفرینی و کسب و کار در دستگاه اجرایی منابع طبیعی است.
رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران اضافه کرد: بهره برداران ما در حوزه دانش کسب و کار و کارآفرینی دچار ضعف هستند که لازم است سازمان به آنها مشاوره شغلی ارائه دهد.
قربانی با بیان اینکه اخیراً دفتر امور مراتع یک طرح ملی را تهیه کرده که در آن قرار است در ۵۰ میلیون هکتار مرتع کشور احیا و حفظ پوشش گیاهی صورت گیرد و ۱۵ هزار میلیارد تومان نیز اعتبار بدین منظور در نظر گرفته شده است، ابراز داشت: برنامه هفتم سازمان منابع طبیعی را مکلف کرده که تا پایان برنامه، این امر در ۲۰ میلیون هکتار از مراتع اتفاق بیفتد.
وی اعتبار لازم برای این اقدام را حدود ۶ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و توضیح داد: در اوج تخصیص اعتبارات تخصیص یافته در سال جاری، اعتبار دفتر مرتع ۴۲ میلیارد تومان است که این رقم با مبلغ موردنیاز فاصله بسیاری دارد. از سوی دیگر ۱۲۵ ملیون هکتار از عرصههای منابع طبیعی کشور نیازمند اقدامات آبخیزداری است که تاکنون آبخیزداری ۳۵ میلیون هکتار انجام شده است.
این مسئول با بیان اینکه پیش بینی میشود که در صورت انجام آبخیزداری در ۹۰ میلیون هکتار باقیمانده در بازه زمانی سه تا چهار ساله تسریع آبخوانها صورت میگیرد اما برای این اقدام ۷۵۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است، تشریح داد: برای آبخیزداری ۲۰ میلیون هکتار که در برنامه هفتم تعیین شده، ۶۷ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که امسال یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به معاونت آبخیزداری سازمان اختصاص یافته است.
رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران با تاکید بر اینکه یکی از ضعفهای ما عدم استفاده از ظرفیت جامعه محلی است، گفت: ساختار سازمان منابع طبیعی باید تغییر یابد.
قربانی ادامه داد: علیرغم تلاشهای دفتر ترویج و مشارکت سازمان در طول این سالها، نگاهی که جامعه محلی شریک قدرتمند دولت باشد وجود نداشته است که باید بسترهای لازم به منظور تغییر این ساختار فراهم شود.
یک پارک در کرج به نام ساعی نامگذاری میشود
محسن کشاورز رئیس جمعیت همیار کرج با اشاره به اینکه جمعیت همیار کرج پل ارتباطی میان این دانشگاه و دستگاههای اداری شهر هستیم، عنوان کرد: جای استفاده از ظرفیتهای دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در استان البرز خالی است.
وی با بیان اینکه بیشتر اساتید این دانشگاه، معلومات خود را در خارج از کشور یا استان البرز ارائه میدهند، اذعان داشت: مزار استاد کریم ساعی در این دانشگاه قرار دارد اما البرزیها از این موضوع اطلاعی ندارند.
ابن مسئول ادامه داد: با توجه به اینکه جای نام وی در پارکهای کلانشهر کرج خالی است، مذاکراتی با شورای اسلامی شهر کرج صورت گرفته تا یکی از بزرگترین پارکهای کرج به نام او نامگذاری شود.
رئیس جمعیت همیار کرج با اشاره به استقبال کمیته نامگذاری معابر شورای اسلامی شهر کرج ازاین پیشنهاد، تصریح کرد: اقدامات و مکاتبات لازم بدین منظور انجام خواهد شد.
کشاورز از برگزاری همایشی به مناسبت روز هوای پارک در روز ۲۵ دی ماه در دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران خبر داد و از حاضرین دعوت کرد در آن مراسم حضور بهم رسانند.
شایان ذکر است کریم ساعی را “پدر جنگلبانی ایران” لقب دادهاند. او در سال ۱۳۲۱ نشریهای به نام «شمهای دربارهٔ جنگلهای ایران» منتشر کرد و در سال ۱۳۲۷ جلد اول و در سال ۱۳۲۹ جلد دوم کتاب جنگلشناسی را که اولین کتاب جنگلشناسی در ایران بود، منتشر کرد و اساس اطلاعات علمی جنگلبانان کشور را پیریزی نمود. همچنین در پانزدهم آذر ۱۳۲۸ نشریه مخصوص کارکنان بنگاه جنگلها را با عنوان خبرنامه بنگاه جنگل منتشر کرد که اولین نشریه ایرانی در زمینه منابع طبیعی بود. این نشریه با نام فصلنامه جنگل و مرتع به حیات خود ادامه میدهد.
در سال ۱۳۲۹ پارک ساعی تهران را به صورت یک پارک جنگلی بنا گذاشت. همچنین چنارهای سر به فلک کشیده خیابان ولیعصر از آثار ماندگار اوست. او معتقد بود تا چند سال آینده مناطق مسکونی و صنعتی توسعه پیدا میکنند و این درختان به منزله ریههای شهر آلوده، ایفای نقش خواهند کرد. او اولین کسی بود که به توسعه فضای سبز شهری در تهران پرداخت و به کشت گونههای عرعر، سرو، کاج، چنار در تهران و اطراف آن همت گماشت.
این ساعی بود که تدریس جنگلشناسی را برای اولین بار در دانشکده کشاورزی کرج آغاز کرد و خشت اولیه آزمایشگاه جنگل و چوبشناسی را بنا نهاد. او اولین فردی بود که برای شناسایی و طبقهبندی جنگلهای ایران به سفرهای علمی مختلفی در سراسر نقاط کشور پرداخت و مساحت جنگلهای ایران را در آن زمان ۱۸ میلیون هکتار ارزیابی کرد.
یکی دیگر از خدمات پر ارزش ساعی، سازماندهی اداره جنگلبانی کشور بود. او برای نخستین بار قانون جنگلبانی و جنگلداری را به تصویب رساند و توانست جنگلهای ایران را از تاراج متجاوزان نجات دهد. پس از آن کلاسهای تخصصی آموزش عالی جنگل را دایر کرد تا کادر متخصص در امور جنگلبانی و جنگلداری تربیت کند. او بانی جنگلبانی نوین ایران، پایهگذار جنگلها و مراتع کشور است.
فرناز فتحی سرابی / مدیرمسئول پایگاه خبری روزنگار البرز