توسعه صنعت شیلات، سرمایه گذاریهای خصوصی و دولتی را میطلبد آئین افتتاح هفتمین کنگره بین المللی تحقیقات شیلات و آبزیان با هدف ارتقای صنعت شیلات و با حضور ۱۷ کشور دنیا در مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) وزارت جهاد کشاورزی به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد.
آئین افتتاح هفتمین کنگره بین المللی تحقیقات شیلات و آبزیان در مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) در کرج با حضور “سید حسین حسینی ” معاون وزیر جهاد کشاورزی و رئیس سازمان شیلات ایران، ” محمود حافظیه ” معاون توسیعه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ، ” حسین جعفری ” معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ( تات ) ، ” محمود بهمنی ” رئیس موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور ، ” محمدباقر رضایی ” رئیس اتحادیه انجمن های علمی گیاهان دارویی ایران ، ” علی اکبر خدایی ” دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران ، ” داوود حاجی میررحیمی ” رئیس مرکز آموزش عالی امام خمینی و با همراهی جمعی از محققان و سرمایه گذاران صنعت شیلات برگزار شد.
کنگره بین المللی تحقیقات شیلات و آبزیان از امروز به صورت حضوری و مجازی دنبال می شود و از ۱۷ کشور دنیا همچون ترکیه، عراق، پاکستان، هندوستان، عمان، آلمان، ایتالیا، سودان، کنیا، نیجریه، مراکس، آمریکا، مالزی و شیلی مقاله علمی به دبیرخانه آن ارسال شده است.
گفتنی است ۳۰۰ مقاله به دبیرخانه این کنگره رسیده است که پس از داوری های انجام شده از میان این آثار تعداد ۱۰۰ مقاله به صورت سخنرانی و ۸۵ مقاله به صورت پوستر در ۲۱ سرفصل برای ارائه در کنگره پذیرفته شد.لازم به ذکر است از جمله سرفصل های این همایش در موضوعات تکثیر و پرورش آبزیان، بهداشت و بیماری ها، هیدروبیولوژی، ارزیابی ذخایر و ماهیان زینتی است.
در دوره های گذشته این کنگره چهار سخنران کلیدی داشته است در حالیکه در این دوره ۶ سخنرانی کلیدی دارد که نخستین سخنران از ایران است. بیشترین موضوع مقالات رسیده به دبیرخانه کنگره تعداد ۴۰ مقاله در بخش آبزی پروری است که ایران در موضوع آبزی پروری در سطح منطقه رتبه اول را دارد.
رشد ۸ درصدی صنعت شیلات ایران نسبت به میانگین جهانی
سید حسین حسینی رئیس سازمان شیلات ایران با بیان اینکه یکی از پویاترین بخشهای حوزه کشاورزی در چند دهه اخیر، صنعت شیلات بوده است، اظهار داشت: ضریب رشد ۸ درصدی شیلات کشور نسبت به ضریب رشد کمتر از ۴درصد در جهان گواه پویایی در این حوزه است
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در صنعت شیلات بحث برداشت از ذخیره وجود دارد که با مقاومت سازمان شیلات از نگاه پایداری صید مسولانه، صیانت از ذخایر و کنترل خوب و مدیریت شده در این حوزه ضریب رشد متعادلتری داریم، با این نگاه که نسبت آبزی پروری، صید و صیادی در برنامه هفتم از ۵۰ درصد عبور میکند، تصریح کرد: امید است بتوانیم برای پایداری امنیت غذایی و حوزه کشاورزی با در نوردیدن مرزهای دانش شرایطی را رقم بزنیم که آبزی پروری از مسیر رشد صید و صیادی عبور کند.
وی با اشاره به اینکه اگر صنعت را به صورت پازلهای پیش از تولید، حین تولید و پس از تولید نبینیم، قطعاً در مسیر پیشرفت از فرم استاندارد خارج میشویم، بیان داشت: سند ملی و دانش بنیان امنیت غذایی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تدوین شده که در آن شیلات در حوزه تأمین امنیت غذایی نقش مؤثری دارد.
رئیس سازمان شیلات ایران با اشاره به اینکه در این سند، سهم شیلات در ۱۰ سال ۲.۶ میلیون تن دیده شده است، عنوان کرد: برخی ماموریتهایی که در خلل اهداف این اسناد بالادستی وجود دارند، وظیفه و مسئولیت ما در حوزه شیلات را دوچندان میکند.
حسینی با بیان اینکه شیلات میتواند در ایجاد تمدن بحث معیشت و تأمین غذا نقش آفرینی مؤثری داشته باشد اما الزاماتی دارد، ابراز داشت: در حوزه سواحل مکرون، مردمی ترین سرمایه گذاری در حوزه شیلات صورت میگیرد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: صنعت شیلات در حوزه صید و صیادی، استفاده از دریا به عنوان مکان زیستی، بحث کرانه، پس کرانه و فرا پس کرانه، اقتصاد کلان توسعه دریا محور از ایجاد تمدن تا سبقه جمعیتی و تولید غذا بسیار حائز اهمیت است و نقش اول مجموعه را بازی میکند.
این مسئول با بیان اینکه نمیتوانیم هیچ تحول، رشد و اقدام مثبتی در صنعت شیلات داشته باشیم مگر اینکه بر پایه دانش بنیان کردن شیلات باشد که این موضوع در سرفصل تمام برنامهها و سیاستهای ما وجود دارد، مطرح کرد: نیاز ما را به تمام محققان و پژوهشگران و کاربلدان میرساند که رهاوردهای خوب و قابل اعتنایی در این زمینه داشتهایم.
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم اهداف ۲۰۵۰ فائو که بشر را از قحطی آبزیان نجات میدهد را پیاده کنیم، خاطرنشان کرد: برای پایداری و امنیت غذایی آینده ایران که پیشبینی ۱۱۰ میلیون نفر جمعیت در سال ۱۴۲۰ را دارد با وجود کمبود منابع آبی و پرآب بر بودن برخی از بخشهای کشاورزی، جز از راه دانشبنیان کردن صنعت شیلات امکان پذیر نیست.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه خوشبختانه ایران رهاوردهای خوبی در صنعت شیلات داشته است، تشریح داد: شیلات به لحاظ ارزشی بیش از ۱۰ درصد از ارزش اقتصادی محصولات را دارد که این امر مانور شیلات را در حوزه اقتصادی نشان میدهد؛ ضمن اینکه به لحاظ سلامت، سالمترین غذاها در حوزه آبزیان تولید میشود.
وی با بیان اینکه هدفمند کردن مباحث تحقیقاتی بر اساس نیاز صنعت در بخشهای مختلف مؤثر است و در صورت مدیریت خوب، زمانبندی شده و موضوعی و بر اساس مسئله محوری و مساله یابی، رشد سریعتر و دقیقتری در این زمینه خواهیم داشت، تاکید کرد: با توجه به وضعیت بودجهای کشور، مدلهای تحقیقات نیز باید تغییر یابند.
رئیس سازمان شیلات کشور با اشاره به مطلوب بودن تولید دانش در ایران و قابلیت صادرات دانش، اذعان داشت: اما رسوخ و نفوذ آن بحث دیگری است، بنابراین علاوه بر بحث تحقیقات و آموزش و ترویج، اگر ارتباط ما با بهره برداری و متولی و تحقیقات قطع شود، تمام انرژی و ظرفیتهایمان به هدر میروند که در این راستا باید با هم افزایی و هم فکری به سمت حل مساله پیش برویم.
این مسئول با اشاره به اینکه شیلات هم امکان توسعه عمودی دارد و هم امکان توسعه افقی، تاکید کرد: باید از تمام ظرفیتهای موجود در موضوعات مختلف، متنوع و چندوجهی استفاده کرد که این امکان پذیر نیست مگر با نگاه ایجاد رقابت دقیق و سالم و استفاده از تمام ظرفیتهای دانشی کشور که کم هم نیستند. من معتقدم که وزارت جهاد کشاورزی و سازمان شیلات وظیفهای جز ترویج ندارند.
حسینی با تاکید بر اینکه وظیفه اصلی ما بومی سازی دانش بنیان کردن در حوزه شیلات، سهل الوصول و قابل فهم کردن آن برای همه و انتقال آن به بخش خصوصی است، ادامه داد: سازمان تات به ویژه مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور باید نقش هدایت و داوری مسیر دانش را داشته باشد و کمک کند که این مسیر به درستی پیش برود؛ این اتفاق با نگاه تعاملی، همفکری و هم افزایی با سایر مجموعه ها ممکن خواهد بود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی تاکید بر لزوم هدفمند کردن بخشهای تحقیقاتی بر اساس نیاز صنعت ، توضیح داد: اگر بتوانیم زمانبندی شده و موضوعی و براساس مسئله محوری تحقیقات را مدیریت کنیم، سرعت رشد بیشتر و نقطه زنی بهتری در تولید دانش خواهیم داشت. با همکاری سازمان تات و موسسه تحقیقات علوم شیلات نیازهای این صنعت کاملا احصا شده و مدل های تحقیقات ما باید تغییر کند که با استفاده از بخشهای خصوصی این اتفاق خواهد افتاد.
وی با بیان اینکه بر اساس تحقیقات انجام شده در حوزه شیلات، بیش از ۷۰ نیاز در این حوزه وجود دارد، گفت: ایدههای بسیاری هم وجود دارد، در این راستا نانو حباب در بیش از ۱۸ استان به صورت پایلوت اجرا شد که انقلابی در حوزه بهینه کردن مکان زیستی اتفاق افتاد و دانشی که به تجهیزات دانش بنیان تبدیل شد.
صنعت شیلات باید به سوی دانشبنیان شدن پیش برود
محمود بهمنی، رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با اشاره به رویکرد این کنگره با محوریت آموزش، کارآفرینی و اقتصاد دانش بنیان در صنعت شیلات، بیان داشت : ساختار جدیدی که از سال گذشته در سازمان تات و تعدادی از مؤسسات مادری ذیربط با هماهنگی سازمانهای اجرایی در شکل گرفته تشکیل شوراهای راهبردی تحقیقات است.
وی با بیان اینکه شورای راهبردی تحقیقات شیلات با مدیریت رئیس سازمان شیلات ایران و دبیری مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور شکل گرفته است، تصریح کرد: در سال جاری تلاش کردهایم در تحقیقات مسیری را دنبال کنیم که عنوان پروژههای تحقیقاتی و پیش بینی بروندادهای آنها نشأت گرفته از اولویتهای بخش اجرا یعنی سازمان شیلات کشور که محور حاکمیتی هدایت اقتصادی شیلات در کشور توسط بهره برداران و تولیدکنندگان است، باشد.
رئیس مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با اشاره به قدمت ۱۰۵ ساله این مؤسسه و فعالیت آن در دل سازمان شیلات تا اوایل دهه ۸۰ ، اظهار داشت: این مؤسسه امروز مشتمل بر ۱۳ پژوهشکده و مرکز تحقیقات در سواحل آبهای نیلگون خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر و استانهای مرتبط با آبهای داخلی است.
رئیس شورای سیاستگذاری کنگره هفتمین کنگره بین المللی تحقیقات شیلات و آبزیان ادامه داد: امید است در قالب سیاستهای ابلاغی رهبر معظم انقلاب در خصوص توسعه دریامحور و با برگزاری این کنگره به دانش بنیان کردن بخش مهمی از اقتصاد شیلاتی کشور کمک شود.
رشد صنعت آبزیپروری ایران بیش از حد نرمال در دنیا است
علی اکبر خدایی دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان ایران ؛ صنعت شیلات کشور را نسبت به سایر زیربخش های کشاورزی جوان برشمرد که زمینه پیشرفت و توسعه بیشتری دارد، عنوان کرد: صنعت شیلات و آبزی پروری در دنیا هم صنعت جوانتری محسوب میشود.
وی با اشاره به اینکه این صنعت تقاضای مصرف بسیاری در داخل کشور دارد، اظهار داشت: در حال حاضر با توجه به خشکسالی و مشکلات تأمین پروتئین حیوانی، این صنعت برای تأمین امنیت غذایی مورد توجه بیشتری قرار گرفته و زمینه افزایش بهره وری در این صنعت در دنیا و کشور بالا بوده و زیرساختهای خوبی نیز ایجاد شده است.
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان کشور با تاکید بر اینکه بخش فرآوری ما امکان عرضه، صادرات و تحویل محصول به بهترین بازارهای جهانی را دارد، ادامه داد: اکنون ارزش واقعی صادرات ما بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار است که میتوانیم در کوتاه مدت آن را به یک میلیون دلار برسانیم.
خدایی با بیان اینکه در کشوری عزتمندانه زندگی و فعالیت میکنیم که علیرغم تمام ناملایمات تحمیل شده، به سرعت در مسیر پیشرفت گام برداشتهایم، خاطرنشان کرد: موجب افتخار است که در حوزه آبزی پروری رشد ایران بیش از حد نرمال در دنیاست.
به گفته این مسئول، سرانه مصرف تولیدات این حوزه در قبل از انقلاب ۱۰ کیلوگرم بوده که اکنون به حدود ۲۳ کیلوگرم رسیده است.
خدایی با بیان اینکه در حالی که ایران بیش از هزار درصد در این زمینه رشد داشته است،ابراز داشت: در بخش کشاورزی نیز با سایر کشورهای دنیا قابل مقایسه نیستیم و محصولات این کشور در حوزه شیلات و آبزیان به بازارهای اصلی ۵۵ کشور دنیا صادر میشود که باید اصول استانداردهای بین المللی این بازارها را رعایت کنیم.
دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان کشور با اشاره به اینکه فشار بر ذخایر ما در حوزه صید و صیادی بالاست، مطرح کرد: در کنترل و نظارت بر این بخش با ضعف مواجه هستیم.
وی با بیان اینکه پیشرفتهایی در بخش آبزی پروری داشتهایم اما همواره باید به جلو نگاه کنیم و کمبودها را نیز ببینیم، تاکید کرد: باید به سمت آموزش و استفاده از روشهای نوین آبزی پروری حرکت کنیم که یکی از اهداف برگزاری این کنگره نیز هست.
این مسئول با تاکید بر اینکه رهبر معظم انقلاب در طرح توسعه دریامحور و نیز دولت توجه ویژه ای به حوزه شیلات دارند و این امر و استفاده از ظرفیتهای این حوزه به ویژه آبزی پروری همواره جزو سرفصلهای اصلی وزارت جهاد کشاورزی بوده است، افزود: بخش خصوصی باید در این حوزه حضور فعالتری داشته باشد.
این مسئول هدف اصلی برگزاری این کنگره را افزایش ضریب نفوذ دانش جهانی در صنعت شیلات اعلام کرد و متذکر شد: طی تفاهم نامهای بین معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت جهاد کشاورزی، پروژههای دانش بنیان بخش شیلات مورد حمایت قرار میگیرند.
به گفته دبیرکل اتحادیه تولید و تجارت آبزیان کشور، پذیرش علم و دانش و حرکت به سمت اصلاح ساختارهای تولید بر مبنای علم و فناوری تنها راه رهایی از چالشهای موجود است
پیش بینی افزایش میزان تولید محصولات شیلات به ۱۸۰۰ تن در برنامه هفتم
حسین جعفری معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ؛ هم افزایی بیشتر و مبادله اطلاعات میان محققان و دانشمندان و ایجاد ارتباطات بینالمللی به منظور افزایش نفوذ دانش در صنعت شیلات و آبزی پروری را از اهداف برگزاری این کنگره برشمرد.
وی با بیان اینکه آبزی پروری و شیلات یکی از موضوعات مهم در کشور است و ظرفیتهای بسیاری نیز در این زمینه وجود دارد، عنوان کرد: البته نمیتوان منکر موانع بر سر راه توسعه نیز شد.
معاون سازمان تات افزود: سیاست سازمان این است که در کنار همایشها رویدادهای فناوری نیز برگزار شود که چون مرکز عالی امام خمینی (ره) در رویدادهای فناوری و کارآفرینی پیشرو است، میزبانی این کنگره را عهده دار شد.
این مسئول با تاکید بر ورود فناوری و تکنولوژی به بخشهای مختلف حوزه بخش های مختلف کشاورزی، گفت: حتماً یکی از محورهای اصلی فعالیت ما باید در حوزه نفوذ فناوری و نوآوری در بخشهای مختلف کشاورزی و شیلات باشد.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به مشکلات موجود در زمینه امنیت غذایی و موانع موجود بر سر راه تحقق امنیت غذایی در کشور، خاطرنشان کرد: مواردی از جمله تغییرات اقلیمی، افزایش جمعیت، کمبود آب و از بین رفتن منابع پایه موجب شده تولید با چالشهایی مواجه شود.
جعفری با بیان اینکه در صورت افزایش تقاضای غذا و کیفیت و کمیت آن در دنیا و کشور این مشکلات افزایش مییابند، اضافه کرد: چالشهای پیش روی تأمین امنیت غذایی، وظیفه محققان و دانشمندان حوزههای مختلف را صدچندان میکند، بنابراین نیاز است همه آنها به این موضوع ورود و راه حلی پیدا کنند.
به گفته وی؛ وضعیت منابع طبیعی و آب و محدودیتهای موجود کمی ناامیدکننده است اما ما میتوانیم با استفاده از دانش و فناوری بر مشکلات غلبه کنیم و این دوران را نیز پشت سر بگذاریم.
این مسئول با تاکید بر ضرورت توجه ویژه به حوزه پژوهش ، یادآور شد: باید باور کنیم که با استفاده از علم میتوانیم مشکلات پیش رو را حل کنیم، اگر به این باور برسیم و تمام تلاش خود را نیز به کار گیریم، مقابله با مشکلات دشوار نخواهد بود.
معاون پژوهش و فناوری سازمان تات، صنعت شیلات را یکی از بخشهای مهم اقتصادی کشور برشمرد و اعلام کرد: تولید محصولات شیلاتی در کشور حدود یک هزار و ۳۵۰ تن است که در تأمین غذا و سلامتی بسیار ارزشمند است و چون این محصولات در کنار تغذیه نقش مهمی در حوزه سلامت نیز دارند، در سبد سلامت بسیاری از کشورها محاسبه میشوند.
جعفری با بیان اینکه بیش از ۶۰۰ هزار تن از این محصولات از آبزی پروری و بقیه از صید و صیادی حاصل میشوند، ابراز داشت: در افق برنامه هفتم دیده شده که میزان تولید محصولات شیلات به یک هزار و ۸۰۰ تن برسد اما با وجود محدودیتهایی از جمله کمبود سرمایه گذاری در بخش کشاورزی، رسیدن به این عدد کمی دشوار است.
وی با بیان اینکه استفاده از ظرفیت دریاها و صیادی و آبزی پروری مورد تاکید ویژه قرار دارد، ادامه داد: در سال ۱۹۹۰ حدود ۲۷ هزار تن محصول شیلاتی در بخش آبزی پروری تولید میشد که در سال ۲۰۱۴ این آمار به ۳۲۰ هزار تن و در سالهای اخیر به بیش از ۶۰۰ هزار تن رسیده است.
معاون سازمان تات با تاکید بر اینکه رسیدن به یک هزار و ۸۰۰ تن تولید با وصف ثابت ماندن میزان آورده ما از صید و صیادی میتواند نویدبخش این موضوع باشد که با انتقال دانش و تکنولوژی میتوان این مسیر را طی کرد، توضیح داد: توجه به وارد کردن گونهای جدید هم میتواند موجب ارتقای عملکرد در این زمینه شود که با توجه به تجارب موفق این حوزه، در مییابیم که این هدف قابل تحقق است.
جعفری با بیان اینکه با توجه به غنی بودن کشور از گونه های آبزی، منابع ژنتیکی پشتوانه خوبی برای تولید هستند، تشریح داد: وجود ۲ هزار و ۴۴۰ کیلومتر ساحل در جنوب و حدود ۷۴۰ کیلومتر ساحل در شمال کشور و منابع آبهای داخلی ظرفیتهای بزرگی هستند که در اختیار ما قرار دارند و میتوانیم در راستای تحقق برنامههای این حوزه از آنها استفاده کنیم.
برای تأمین امنیت غذایی کشور از هیچ تلاشی دریغ نکردهایم
داوود میررحیمی رئیس مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) وزارت جهاد کشاورزی
با تاکید بر اینکه برای توسعه هر فعالیتی نیازمند تشکیل یک شبکه هستیم اما در زمینه شبکه سازی همواره ضعفهایی در کشور وجود دارد، گفت: کنگرهها، همایشها و رویدادها برگزار میشوند اما به موضوع شبکه ای شدن نقش آفرینان در حوزههای مختلف به ویژه کشاورزی توجه زیادی نمیشود.
وی نخستین هدف برگزاری کنگره ملی تحقیقات شیلات و آبزیان را شبکه سازی اعلام و تاکید کرد: طی چند سال گذشته تلاش ما بر آن بوده که با برگزاری کنگرههای مختلف این شبکه را حفظ کنیم.
به گفته این مسئول؛ در حال حاضر شبکه گیاهان دارویی، مکانیزاسیون و زنبور عسل به سیستم ویژه آموزشی مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) متصل هستند و تاکنون مورد استفاده قرار گرفته اند.
رئیس مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه یکی از موارد مهمی که میتواند روند توسعه پایدار را در حوزه کشاورزی به ویژه شیلات تسریع کند، استفاده از یافتههای تحقیقاتی بوده که این موضوع دیگر هدف ما از برگزاری این کنگره است،اظهار داشت: تلاش ما بر آن است تا با برگزاری نخستین رویداد فناوریهای شیلاتی در روز پنجم دی ماه زمینه حرکت مؤثر در زمینه کسب و کارهای نوپا در حوزه شیلات فراهم شود.
میررحیمی ادامه داد: ما طی چند سال گذشته با کمک و کارفرمایی مؤسسه تحقیقاتی شیلات، تحقیقاتی را در زمینه زیست بومهای شیلات انجام داده ایم که امید است با برگزاری این رویداد نیز در همان راستا گامهای ارزشمندی برداریم.
وی با تاکید بر اینکه طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب، تأمین امنیت غذایی از درجه اول اهمیت در کشور برخوردار بوده است، متذکر شد: این امنیت وابسته به یافتههای تحقیقاتی، کارآفرینی و فناوریهایی است که در عمل استفاده میشود.
این مسئول با بیان اینکه برگزاری این رویداد به تأمین امنیت غذایی کشور کمک کند، افزود: در کشور ما بیش از ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر مرز آبی وجود دارد و حدود یک درصد تولیدات بخش کشاورزی به حوزه شیلات اختصاص دارد که این موضوع نشان میدهد ظرفیتهای بسیاری در این زمینه هست.
رئیس مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) وزارت جهاد کشاورزی تاکید کرد: تلاشها در حال انجام است تا با مدیریت سازمان تحقیقات در حوزه علمی زمینه افزایش ضریب نفوذ فناوریها و یافتههای تحقیقاتی به مزرعه فراهم شود.
میررحیمی افزود: هدف از برگزاری نخستین رویداد فناوریهای شیلاتی این است که کارآفرینان و صاحبان ایدهها و فناوریهای نوین دور هم جمع و ارتباط بین آنها برقرار و از ظرفیت سرمایه گذاران و بهره برداران این حوزه استفاده شود و استان البرز نیز بتواند نقش کلیدی خود را به عنوان قطب علم و فناوری در حوزه کشاورزی دنبال کند.
این مسئول با تاکید اینکه اگر نتیجه برگزاری این رویدادها افزایش تولید ثروت نباشد، اهداف ما محقق نخواهد شد، تاکید کرد: پایه توسعه پایدار بر مبنای توسعه منابع انسانی است و مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) با وظایفی در حوزه تقویت مدیران آینده بخش کشاورزی، تقویت کشاورزان آینده و پرورش دهندگان شیلاتی آینده کشور تلاش میکند آینده بخش کشاورزی را از منابع انسانی تأمین کند.
وی با اشاره به تمرکز این مرکز بر آموزشهای بین المللی، تشریح داد: حدود پنج سال است که بخش عمدهای از فعالیتهای ما به برگزاری دورههای تخصصی مرتبط با بازار کار اختصاص دارد.
رئیس مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه دورههای پرورش ماهیان زینتی به کرات توسط گروه آبزیان این مرکز برگزار شده است و تعدادی از فارغ التحصیلان ما در فروشگاههای ماهیان زینتی حضور دارند، عنوان کرد: در حوزههای کشاورزی و دام و … نیز این دورهها برگزار شده است.
میررحیمی با بیان اینکه امید است فعالیتهایی که به توسعه منابع انسانی میانجامد در حوزه شیلات و آبزیان هم افزایش یابد، اذعان داشت: اگر بهره وری بخش شیلات در کنار بخش گل و گیاه حوزه کشاورزی پایین باشد نشان میدهد که حوزه منابع انسانی و آموزش و توانمندسازی نیاز به توجه بیش از پیش دارد.
استقبال بی نظیر از کنگره تحقیقات شیلات و آبزیان
محمود حافظیه معاون موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با بیان اینکه این کنگره در راستای تعالی حوزه صنعت شیلات کشور برگزار میشود، تصریح کرد: همه ما معتقدیم که صنعت شیلات به گفته وزیر جهاد کشاورزی، جزو صنایع برتر در حوزه کشاورزی شناخته شده است و با توجه به عرصههای اقلیمی، اکوسیستمی و وجود نیروهای فعال جای کار بسیاری دارد.
وی با اشاره به ارسال بیش از ۲۰۲ مقاله به این کنگره، بیان داشت: فرایند نسبتاً سخت داوری نیز پشت سر گذاشته و در نهایت ۹۰ مقاله به شکل اورال برای ارائه انتخاب شدند.
دبیر علمی کنگره بین المللی تحقیقات شیلات و آبزیان با بیان اینکه تعدادی از شرکت کنندگان این کنگره به صورت وبیناری مقاله خود را ارائه میدهند و ۷۸ مقاله نیز به صورت پوستر ارائه شده است، توضیح داد: ۶ سخنران کلیدی از کشورهای ایران، کره، پاکستان، هند، عمان و آلمان نیز برای این برنامه انتخاب شدهاند.
معاون پژوهش و فناوری مؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور با اشاره به اینکه ۶ محور اصلی از میان ۱۸ محور برای این کنگره انتخاب شده است، تشریح داد: روز پنجم دی ماه رویداد فناوریهای نوین شیلاتی با حضور مخاطبان صنعت شیلات در حوزههای مختلف برگزار میشود و پیش بینی شده که به ۱۰ نفر از برترینهای حوزه فناوریهای شیلاتی جوایز ارزشمندی اهدا شود.
لازم به ذکر است روز گذشته سه کارگاه آموزشی با موضوعات پرورش زالو و فوائد آن، معرفی سیستم اکواپونیک (ترکیب فعالیت های کشاورزی و آبزی پروری ) و امکان رویداد به کارگیری آن در تولید آبزیان و معرفی باکتری های اتوتروف و هترو تروف و سازگار کردن آن ها برای فعالیت در دمای پایین برای حذف آمونیاک برگزار شده است.
گفتنی است کنگره بین المللی تحقیقات شیلات و آبزیان به مدت سه روز ادامه دارد که در سومین روز برگزاری آن که همزمان با آیین اختتامیه این رویداد علمی است، نخستین کارگاه رویداد فناوری های شیلاتی برگزار می شود.
شایان ذکر است ایران دارای پنج هزار و ۸۰۰ کیلومتر مرز دریایی و ساحل است که باعث شده است کشورمان از نظر جغرافیایی موقعیت ارزشمندی در حوزه دریایی داشته باشد.
فرناز فتحی سرابی / مدیرمسئول پایگاه خبری روزنگار البرز