تولید واکسن آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در آینده ای نزدیک رئیس موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی از وجود امکانات لازم برای تحقیق و تولید واکسن های نوترکیب بر پایه پروتئین، در این مجموعه خبر داد و گفت: افتتاح ساختمان تحقیق، توسعه و تولید واکسن های نوترکیب و ادجوانت های نسل جدید می تواند مشکلات آتی صنعت واکسن سازی کشور را با سرعت و کیفیت بالاتری مرتفع سازد.
علی اسحاقی در مراسم افتتاح “ساختمان تحقیق، توسعه و تولید واکسن های نوترکیب و ادجوانت های نسل جدید” که امروز با حضور محمدعلی نیکبخت وزیر جهاد کشاورزی برگزار شد، اظهار کرد: اساس تولید واکسن های این ساختمان بر پایه پروتیین های نوترکیب است و آنتی ژن های مورد نیاز برای واکسن های نوترکیب و نیز ادجوانت های نسل جدید به نام رازی ادجوانت سیستم، در این ساختمان به تولید می رسد.
وی با اشاره به اینکه برای تحقیق و توسعه نیازمند زنجیره هستیم، افزود: رسالت موسسه رازی شناسایی بیماری های حوزه دام و طیور در فیلد است و برای تولید واکسن لازم است عامل بیماری زا شناسایی، جداسازی و خالص سازی گردد و تبدیل به بذر برای ساخت واکسن شود.
رئیس موسسه رازی خاطرنشان کرد: این پروسه در آزمایشگاه بخش تحقیق و توسعه انجام و به بذر واکسینال تبدیل می شود و پس از فرمولاسیون و مطالعات ایمنی زایی، تصفیه و تخلیص انجام می گیرد که پس از اطمینان از قابلیت تبدیل به واکسن و تجاری سازی، وارد مرحله نیمه صنعتی می شود.
وی با تاکید بر اینکه کارکرد اصلی این ساختمان، اجرای این فرآیند است، گفت: مرحله توسعه آنتی ژن تا فرمولاسیون صنعتی در این ساختمان اتفاق می افتد و تمام امکانات لازم برای تحقیق و تولید واکسن های نوترکیب بر پایه پروتئین، در این ساختمان وجود دارد.
عضو هیئت علمی موسسه رازی خاطرنشان کرد: بسیاری از قسمت های این ساختمان برای انواع واکسن های موجود در موسسه و یا واکسن هایی که در آینده ساخته می شوند مانند واکسن های کشته باکتریایی و ویروسی و نیز واکسن های توکسوئیدی قابل استفاده است و ۸۵ تا ۹۰ درصد امکانات مورد نیاز برای تولید واکسن های mRNA یا RNA را داراست؛ در گام بعدی به این سمت حرکت خواهیم کرد که برای توسعه تکنولوژی این نوع واکسن در سطح صنعتی گام برداریم.
وی ابراز امیدواری کرد که این ساختمان بتواند مشکلات آتی صنعت واکسن سازی را با سرعت و کیفیت بالاتری مرتفع سازد چراکه واکسن های نسل جدید به زودی در داخل کشور مورد استفاده قرار می گیرد و منشا و منبع تولید آن در موسسه رازی خواهد بود.
تکنولوژی ساخت ادجوانت نسل جدید در انحصار موسسه رازی و چند کشور معدود در دنیا
اسحاقی ضمن تشکر از تیم توسعه دهنده تولید واکسن کووید1۹(رازی کووپارس)، گفت: کلنگ تاسیس ساختمان تحقیق توسعه و تولید واکسن های نوترکیب از سال ۱۳۹۹زده شد و هم اکنون برای سایر بخش های تولیدی موسسه نیز در حال استفاده است.
وی خاطرنشان کرد: آمادگی لازم برای انتقال تکنولوژی این نوع واکسن ها وجود دارد و حتی نخبگان این حوزه می توانند ایده های خود را در زمینه سایر فرآورده های بیولوژیک به محصولات صنعتی و تجاری تبدیل کنند.
رئیس موسسه رازی تکنولوژی ساخت این نوع ادجوانت ساخته شده در این مجموعه را تنها متعلق به 2 الی 3 کشور در دنیا عنوان کرد و افزود: لازم به ذکر است که نخستین واکسن استنشاقی کووید۱۹ در دنیا نیز در موسسه رازی تولید شد و با انجام چندین مرحله کارآزمایی های بالینی، این واکسن دستاورد بسیار مهمی برای کشور و مجموعه رازی محسوب می شود چراکه ابداع کننده و پیشتاز بودیم و پس از ما شرکت های دیگری وارد این حوزه شدند.
وی تصریح کرد: برای بهره گیری از این نوآوری در جهت ارتقا سلامت و امنیت زیستی و دانش فنی در کشور، نیازمند حمایت همه جانبه هستیم.
اسحاقی اضافه کرد: علی رغم اینکه موسسه رازی در ابتدا و در سال ۱۳۰۳ با هدف ساخت واکسن در حوزه دام تاسیس شد، اما در دنیا این مجموعه را به عنوان تولیدکننده واکسن های پزشکی می شناسند و اکنون علاوه بر تولید واکسن هایی مانند فلج اطفال، دیفتری، کزاز، سرخک، سرخجه، اوریون و کووید۱۹، تولید سایر واکسن های مورد نیاز کشور را در برنامه دارد. در حال حاضر نیز در هر ۳ حوزه واکسن های انسانی، دام و طیور فعالیت دارد اما از نظر تیراژ، با توجه به جمعیت، میزان تولید واکسن های دام و طیور بیشتر است.
وی با اشاره به اینکه پیشران تحقیق و توسعه موسسه رازی واکسن های پزشکی هستند و در این ساختمان نیز این کار انجام می شود، گفت: زمانی که واکسن های پزشکی توسعه می یابند، از تکنولوژی و فناوری آن در حوزه ساخت واکسن های دام و طیور نیز استفاده می شود.
انجام 6 مرحله کارآزمایی بالینی برای تولید واکسن رازی کووپارس
عضو هیئت علمی موسسه رازی افزود: حدود 80 نوع فرآورده در حوزه پزشکی و دامپزشکی وجود دارد که حاصل تحقیق و توسعه در موسسه هستند و برای این فرآورده ها هیچ گونه انتقال تکنولوژی به موسسه رازی صورت نگرفته است.
وی گفت: برای ساخت هر نوع واکسن جدید، از زمان کشف تا رسیدن به بازار معمولا زمانی بین 15 تا 20 سال لازم است اما در زمان شیوع پاندمی کرونا، با توجه به اضطرار، این زمان کوتاه شد اما از این پس برای ساخت هر واکسن به زمان طولانی قبل باز خواهیم گشت تا تحقیقات و کارآزمایی های لازم برای واکسن ها انجام پذیرد.
اسحاقی تصریح کرد: البته برای واکسن کووید 19 موسسه رازی نیز تاکنون 6 مطالعه بالینی انجام شده که شامل 3 فاز بالینی، فاز دز بوستر، فاز کودکان 5 تا 17 سال و نیز فاز واکسن استنشاقی است.
وی با تاکید بر اینکه بر اساس استانداردهای دنیا تولید یک واکسن از کشف تا بازار بین 1 تا یک و نیم میلیارد دلار هزینه در بر دارد، خاطرنشان کرد: بر این اساس وجود شرکت هایی مانند رازی و پاستور برای کشور بسیار حیاتی است و هیچ شرکت خصوصی نمی تواتد این مقدار سرمایه گذاری را داشته باشد؛ چراکه واکسن و حفظ سلامت کشور موضوعی حاکمیتی است.
رئیس موسسه رازی با اشاره به ساخت واکسن جدید در موسسه رازی گفت: سویه جدید واکسینال واکسن فوق حاد پرندگان از طریق ژنتیک معکوس به وجود آمده، که هفته گذشته پس از حدود 5 سال تحقیق جواب تست های آن داده شده که در آینده تولید صنعتی آن آغاز می شود، تا در زمان ایجاد شیوع احتمالی این ویروس در کشور، واکسن آن موجود باشد.
وی با بیان اینکه برای سویه های وحشی و فوق حاد در گردش، باید خط تولید در آزمایشگاه های سطح 3 انجام شود، افزود: با بهره گیری از این سویه، هزینه تولید تا حد بسیار زیادی کاهش می یابد چراکه بر این اساس نیازی به آزمایشگاه سطح 3 نیست و با یک سطح پایین تر، قابل انجام است.