سازمان تات پیشران اصلی برنامههای بخش کشاورزی است رئیس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور گفت: تاریخچه علم گیاه پزشکی ایران در این مؤسسه موجود است و در واقع بررسی گیاه پزشکی در کشور از یک قرن آغاز شده و در نیمه دوم امسال جشن یکصدمین سال مؤسسه برگزار میشود.
aivhl نعیمی با اشاره به اهداف و ماموریت های مؤسسه تحقیقات گیاه پزشکی؛ اظهار داشت: امنیت غذایی، ایمنی و سلامت غذایی و تنوع زیستی از اهداف راه اندازی این موسسه در کشور با شعار تولید غذای بیشتر و بهتر است.
وی در اهداف موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، تصریح کرد: امنیت غذا با کمک شیوههای مدرن تولید تأمین میشود و در حوزه ایمنی و سلامت غذایی، استفاده از آفت کشهای کم خطر و جایگزینی آفت کشهای گیاهی به جای شیمیایی قابل محقق شدن است. همچنین در موضوع تنوع زیستی به دنبال پایداری کشاورزی و گونههای گیاهی هستیم.
این مسئول با اشاره به برنامه راهبردی برای کمک به امنیت غذایی (1405-1402) کشور ، بیان داشت: راهبردهای تخصصی مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور با عنایت به راهبردهای کلان سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی است و ارتقاء سلامت محصولات زراعی، باغی و گلخانهای و بهینهسازی کاربرد آفتکشها دنبال میشود.
رئیس مؤسسه تحقیقاتی گیاه پزشکی کشور، سازمان تات را پیشران اصلی بخش کشاورزی خواند و با اذعان بر اینکه این مؤسسه به دنبال انتقال تکنولوژی به بخش بهره برداران برای بهبود کشت است یادآور شد: با شناسایی عوامل زیان آور در این بخش و به کارگیری عوامل پیشگیرانه میتوان به مهار آفات گیاهی پرداخت و در این راستا هوش مصنوعی نیز کمک کننده است.
نعیمی افزود: مدیریت تلفیقی آفات، بیماری ها و علف های هرز، توسعه و کنترل بیولوژیک، بررسی تاثیر تغییرات اقلیمی بر عوامل خسارت زا گیاهی و مطالعات تنوع زیستی از جمله دیگر اقدامات موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور است
.
وی در حوزه کشاورزی، با اشاره به رده بندی جانوران و رستنیها در سازمان تات، تاکید کرد: نگهداری و حفاظت از ذخایر ژنتیکی گیاهان و حشرات از دیگر فعالیتهای این مجموعه دانش بنیان در حوزه کشاورزی است.
این مسئول با اذعان بر اثرگذاری مستقیم فعالیت ها و دستاوردهای سازمان تات بر امنیت غذایی کشور، خاطرشان کرد: محصولات سالم زراعی و باغی با استفاده از روش مدیریت تلفیقی محصول و بدون آفت کشهای شیمیایی یا حداقل استفاده، در کشور تولید میشود.
وی ادامه داد: براساس برآورد سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد(فائو) میانگین خسارت آفات، عوامل بیماری زا و علفهای هرز به حوزه کشاورزی در جهان حدود 40 درصد است و کشور ما از این لحاظ نیز در حد و اندازه جهانی است، بنابراین مدیریت صحیح این عوامل میتواند نقش به سزایی در جهش تولید محصولات کشاورزی و امنیت غذایی کشور داشته باشد..
رییس موسسه تحقیقات گیاه پزشکی با اذعان بر اینکه محصولات سالم زراعی و باغی با استفاده از روش مدیریت تلفیقی محصول؛ بدون آفت کش های شیمیایی یا حداقل استفاده در کشور تولید می شود، افزود: در حال حاضر تولید برنج به این روش به مرحله توسعه رسیده است و در حال بررسی ولید در خرما و مرکبات به این شکل بوده تا آنها را نیز وارد عرصه نماییم.
نعیمی آفات، عوامل بیماری زا و علف های هرز را مهمترین رقبای انسان در دستیابی به مواد غذایی، که در صورت عدم کنترل تا 100درصد محصول کشاورزی را نابود نماید دانست و افزود: در کنار روش های سم پاشی استفاده از سمپاش های مناسب در بهبود و ارتقاء کشت دارای اهمیت است.
این مسئول با عنوان این مطلب که افزایش سهم مدیریت تلفیقی در مدیریت با آفات و بیماری های بخش کشاورزی در دستور کار است و در این مدل میزان باقی مانده آفت کش ها در محصولات کشاورزی به پایین تر از حدمجاز می رسد، افزود: معرفی آفتکش های کم خطر، کاهش مصرف آفتکش های شیمیایی با شیوه مدیریت تلفیقی و کنترل بیولوژیک، دانش بنیان نمودن بخش کشاورزی توام با ارتقای بهره وری و افزایش اثربخشی تحقیقات از طریق افزایش پروژه های پیامد محور، تقاضا محور (سفارشی) و فناور محور از جمله این برنامه ها است.