متوسط سن کشاورزان ما از ۵۵ سال بالاتر است نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی گفت: متوسط سن کشاورزان ما از ۵۵ سال بالاتر است، جامعه کشاورز ما به سرعت به سمت پیری حرکت میکند و جایگزینی هم برای آن پیدا نکردیم.
علیرضا عباسی در اجلاس مدیران هنرستانهای فنیوحرفهای و کاردانش کشاورزی سراسر کشور که در مشهد برگزار شد، بیان داشت: اگر در کشور به دنبال امنیت هستیم، یکی از پایههای آن امنیت غذایی است. دنیا برای امنیت غذایی برنامه ویژهای دارد.
وی با اشاره به اهمیت غذا ، تصریح کرد: یکی از سیاستمداران بزرگ آمریکایی بیان میکند برای در اختیار گرفتن دولتها، انرژی و برای در اختیار گرفتن ملتها باید غذا را در اختیار خود بگیرید. جنگ سال گذشته روسیه و اوکراین که عمده غلات قابل صادرات دنیا در این دو کشور قرار دارد، دنیا را با ترس مواجه کرد و بسیاری از کشورها سیاست صادراتی خود را تغییر دادند.
این مسئول با بیان اینکه ما در حوزه غذا در کشور با سه محدودیت مواجه هستیم، اظهار داشت: اول محدودیت منابع آبی، دوم محدودیت منابع خاک و سوم محدودیت منابع نیروی انسانی است که به مورد سوم توجه زیادی نمیکنیم. حوزه هنرستانها با نیروی انسانی در ارتباط است. ما برای حوزه کشاورزی نیروی انسانی ماهر نیاز داریم. کشاورزی علم است اما چندان به عنوان علم به آن توجه نمیشود.
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: متوسط سن کشاورزان ما از ۵۵ سال بالاتر است، جامعه کشاورز ما به سرعت به سمت پیری حرکت میکند و جایگزینی هم برای آن پیدا نکردیم. زمانی ۷۰ درصد جمعیت کشور ما روستایی بود و فرزندان کشاورزان آموزش میدیدند اما امروز جامعه روستایی ما به ۳۰ درصد رسیده و نسل جوان و نوجوان از روستاها بیرون آمدند و به جایگزینی پدر خود فکر نمیکنند. در این حوزه باید کار ویژهای انجام دهیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران افزود: هنرستانهای کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی و وزارت علوم باید ماموریت ویژه و نیروی انسانی ویژه برای خود تعریف کنند. متوسط تولید گندم در کشور ۳.۵ تا ۴ تن از کشت آبی است، اما کشاورزان خبرهای داریم که ۱۴ تن در هکتار برداشت میکنند ما خلأ عملکردی حدود ۴ برابری در حوزه گندم داریم. اگر میخواهیم با همین منابع آبی و خاکی به خودکفایی برسیم و حتی صادرکننده شویم باید در حوزه نیروی انسانی و افزایش بهرهوری از طریق نیروی انسانی برنامهریزی کنیم.
عضو مجمع نمایندگان استان البرز با اشاره به اینکه اهمیت کاری که هنرستانهای کشاورزی انجام میدهند در زمینه نیروی انسانی است، عنوان کرد: زمانی کشوری در دنیا پیشرفته بود که منابع زمینی و زیرزمینی زیادی داشت اما امروز کشوری پیشرفته است که نیروی انسانی ماهر داشته باشد و از آن ارزش افزوده به دست بیاورد. ما متاسفانه در کشور در زمینه نیروی انسانی و ماهر بودن نیروی انسانی دچار بحران هستیم.
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: سال ۶۸ نرخ رشد جمعیت کشور ۶.۴ درصد بود که تصمیمگیری شد رشد جمعیت کشور در بازه ۲۰ ساله از ۶.۴ به ۴ درصد برسد، اما معمولا ما دچار افراط و تفریط میشویم، بنابراین رشد جمعیت به جای ۲۰ سال در ۵ سال به زیر ۳ درصد رسید و امروز رشد جمعیت ما در کشور ۰.۶ درصد است که در سال ۱۴۱۰ به صفر خواهد رسید و بعد از آن رشد جمعیت ما منفی خواهد شد.
نماینده مردم کرج، آسارا، فردیس و اشتهارد در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: تا سال ۱۴۳۰ با همین رشد جمعیت، جمعیت ما از ۸۵ به ۶۵ میلیون نفر خواهد رسید که این بحران نیروی انسانی است. کل کشور به سمت پیری پیش میرود، بنابراین باید مواظب باشیم مانند ژاپن جمعیت پیری نداشته باشیم و واردکننده جمعیت نباشیم، بنابراین باید برای همین نیروی انسانی که داریم برنامهریزی کنیم تا مهارتی به دست بیاوریم.
دانشیار دانشگاه تهران گفت: شورای عالی اشتغال آماری را دو، سه سال گذشته ارایه کرد که تکاندهنده است. از افرادی که در رشته کشاورزی در وزارت علوم مشغول تحصیل میشوند ۴۵ درصد دنبال هیچ شغلی نمیروند و ۴۵ درصد دیگر بعد از فارغالتحصیلی به کاری غیر مرتبط با حوزه کشاورزی مشغول هستند. ۹۰ درصد آموزش ما در حوزه کشاورزی وزارت علوم هدر میرود. باید نیروی انسانی را هدفمند تربیت کنیم تا بعد دنبال کار خود برود. اینکه ۴۵ درصد دنبال شغلی نمیگردند یعنی جامعه هدف را اشتباه آوردیم. ۴۵ درصد دوم نیز ایراد ماست که مهارت آموزش ندادهایم.
نائب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی افزود: در هنرستانهای کشاورزی در ابتدا باید به این قسمت توجه شود و افراد آن هم بهترین آنها را بیاوریم؛ زیرا امنیت کشور ما به این حوزه بستگی دارد.
وی ادامه داد: سه سال و نیم از دوره مجلس میگذرد اما یک بار وزیر آموزش و یا معاونان مربوطه برای هنرستانهای کشاورزی به کمیسیون کشاورزی مراجعه نکردند، یک بار وزیر علوم که ۱۰ درصد دانشجویان کشاورزی را دارند به کمیسیون کشاورزی نیامدند. ما همیشه نگاهمان به آموزشوپرورش و آموزش عالی در حوزه کشاورزی بوده است. آمادگی داریم و اگر پیشنهاداتی در حوزه آییننامه هنرستانها و موارد دیگر هست لحاظ خواهیم کرد. در برنامه هفتم توسعه که در مسیر بررسی است به هر پیشنهادی کمک خواهیم کرد.
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه یکی از مشکلات ما در کشور مسکن است و در قانون نیز مطرح شده اراضی مازاد دستگاههای دولتی به وزارت مسکن و شهرسازی انتقال پیدا کند، عنوان کرد: ما همان زمان ماده ۹ تبصره ۲ قانون جهش تولید مسکن را مطرح کردیم که بیان میکند اراضی درجه یک و دو و تحقیقاتی استثنا هستند. بعد از مطرح شدن جهش تولید به سراغ اراضی جهاد کشاورزی و دانشگاهها رفتند که من نامه زدم خلاف است. هنرستانها نیز اراضی درجه یک و دو هستند، اگر این اراضی را از دست دهیم امنیت غذایی به مشکل میخورد.
عباسی با اشاره به اینکه مولدسازی خوب است اما باید در مسیر درست از آن استفاده کرد، تصریح کرد: در ابتدای برنامه هفتم مولدسازی مطرح شد، ما تلاش کردیم و سه مرتبه این موضوع را به رای گذاشتیم تا در حوزه کشاورزی مولدسازی با حفظ کاربری انجام شود و نباید تغییر کاربری اتفاق بیفتد.
وی بیان کرد: یکی از مشکلاتی که امروز در آموزشوپرورش با آن مواجه هستیم این است که خیرین و مردم نیز به این سیستم توجه داشته و دارند، اما گاهی دیده میشود که خیری زمینی را داده و مدرسه ساختند اما بعد از اینکه منطقه تبدیل به شهر شده و ارزش پیدا کرده فرزندان آن فرد مراجعه کردهاند. الان زمینها یکی یکی از دست آموزشپرورش خارج میشود که قانون و شرع نیز این اجازه را داده است. من به آقای دهقان، معاون حقوقی رئیسجمهور متوسل شدم که کاری در زمینه سنددار شدن املاک در اختیار آموزشوپرورش انجام شود.